Na recordjaar 2019 voor hotels de grootste crisis ooit

Inkomend toerisme blijft weg, Amsterdamse hotels staan leeg. Andere regio's krabbelen op.


8 september 2020 - De Nederlandse hotelmarkt is hard geraakt door de coronacrisis, blijkt uit het nieuwe HOSTA rapport van Horwath HTL. Terwijl in 2019 nog records gebroken werden, lagen de bezettingsgraden en omzetten de afgelopen ver onder een rendabel niveau. Toch zijn niet alle hoteliers pessimistisch. Vooral hotels in toeristische gebieden rapporteren sinds juli weer een sterk gestegen vraag. Door de dichte grenzen en beperkte vliegmogelijkheden is het binnenlands toerisme sterk gestegen. In Amsterdam, traditioneel sterk afhankelijk van het internationale toerisme, staan hotels nog altijd grotendeels leeg.


Hotelmarkt 2019: Hoogste resultaten ooit

Vorig jaar steeg de gemiddelde bezettingsgraad van de Nederlandse hotels nog, van 77,7% in 2018 naar 78,2% in 2019. Het was de hoogste bezettingsgraad ooit gemeten in Nederland, sinds de start van het jaarlijkse hotelonderzoek in 1977. Omdat de gemiddelde kamerprijs stabiel bleef op € 120, behaalde ook de omzet per hotelkamer na 43 jaar een absoluut record, op € 94.


Ondanks de gerealiseerde records in 2019, was al zichtbaar dat de groei afvlakte. Dit gold vooral voor de regio Amsterdam & Schiphol. De gemiddelde kamerprijs stond onder druk door onder meer de landelijke verhoging van de BTW en de lokale verhogingen van toeristenbelasting. Hierdoor steeg voor de hotelgast de prijs met 4% tot 7%, terwijl voor de hotels de prijs gelijk bleef op € 151. Ook konden de hotels minder profiteren van de groei van de vraag naar hotels in Amsterdam, omdat ook weer nieuwe hotels op de markt kwamen om die groei op te vangen. Desondanks nam de bezettingsgraad nog licht toe, van 85,0% tot 85,3%.


Coronacrisis: Hotelresultaten gedecimeerd

De Coronacrisis heeft een direct en aanhoudend effect gehad op de vraag naar hotelkamers, met desastreuze gevolgen voor de hoteliers. Ruim 53% van de Nederlandse hotels heeft in de lockdown de hoteldeuren gesloten, de meeste vanaf medio maart. Gemiddeld waren de hotels gedurende 72 dagen dicht. In Amsterdam sloten gemiddeld meer hotels, en gemiddeld voor een langere periode: 98 dagen tegen 63 dagen in de rest van het land. Ook wanneer het hotel open kon, bleef het restaurant vaak dicht: ruim 69% van alle hoteliers moest de F&B gelegenheden geheel sluiten. Gemiddeld bleef het hotelrestaurant ruim 80 dagen dicht. In Amsterdam was dit zelfs 97 dagen.


Hotels die in de periode van maart tot mei niet de deuren sloten, stonden alsnog zo goed als leeg. In januari, toen de dreiging van corona nog vrij onbekend was, waren de bezettingsgraad en gemiddelde kamerprijs nog met 2% tot 4% gestegen. In februari daalde de bezettingsgraad voor het eerst licht, met 3,3%. In maart daalde de bezetting – mede onder invloed van de hotelsluitingen – met 66%, terwijl ook de gemiddelde kamerprijs 5% lager was dan een jaar eerder. Als in april ruim de helft van de hotels gesloten is, daalt de bezettingsgraad met 95% en de gemiddelde kamerprijs met 47%. De hotels die nog open zijn, behalen een gemiddelde bezettingsgraad van 9,3%. Een jaar eerder was de gemiddelde bezettingsgraad nog 88,2%.


Als in juni de meeste hotels weer open zijn, blijft de bezettingsgraad laag. Gemiddeld komt de hotelmarkt uit op een bezetting van 20,5%, een daling van 77% ten opzichte van 2019. Pas in juli komt de bezetting boven de 40% uit, nog altijd minder dan de helft van de bezettingsgraad een jaar eerder.Ook de gemiddelde kamerprijs is deze maanden 25% tot 40% lager. De hoteliers verwachten in augustus gemiddeld ongeveer dezelfde resultaten als in juli. Voor de maanden september tot en met december wordt rekening gehouden met opnieuw 50% tot 60% lagere bezettingsgraden, en 15% tot 30% lagere kamerprijzen.

Reacties